Mastermind, ik weet niet of ik er al aan toe ben……

“Mastermind, daar heb ik echt veel te weinig ervaring voor” Een zin die Frank zich liet ontglippen toen we aan het kijken waren wat hem kon ondersteunen bij het realiseren van zijn plannen. “ik ben natuurlijk wel een ervaren professional, maar ja van ondernemen heb ik geen kaas gegeten. Anders hadden wij nu niet dit gesprek.” 

Ik vroeg Frank waarom hij denkt dat directies van bedrijven zich vaak laten bijstaan door een Raad van Advies. De uitdrukking op zijn gezicht sprak boekdelen; dit was een open deur.

Enthousiast vertelt hij dat het bedrijf waar hij vroeger werkte een Raad van Advies heeft. Hij kan zich nog goed herinneren dat de Raad achter de plannen van zijn afdeling ging staan. Met goede argumenten natuurlijk. De directie was uiteindelijk overtuigd.

Een Raad van Advies, kijkt vanuit een ander perspectief naar de organisatie en haar doelstellingen. Bovendien brengen de leden eigen kennis en ervaring in. Met deze expertise ondersteunen zij de directie zodat deze weloverwogen een keuze kan maken tussen de verschillende opties. Zij stapelen dus de aanwezige kennis en ervaring. Het doel? Besluitvorming die de organisatie verder helpt.

Zelfstandige professionals bespreken hun zakelijke plannen, vraagstukken en dilemma’s vaak met hun partner en/of vrienden. Niet zo gek natuurlijk. Deze mensen staan dichtbij en willen dat het goed met je gaat. En dus ook met je bedrijf. Hoe fijn is het als je met hen de zaken kunt bespreken die jou bezighouden.

Het is wel goed om je te realiseren dat deze mensen ook een ander belang hebben. Zij willen de relatie met jou goedhouden! Dus je loopt een risico.

  • De kans bestaat dat de gevraagde feedback of advies wordt verpakt. Er zit een leuke strik omheen zeg maar. Aan jou de taak om tussen de regels door te lezen. Oh je ‘voelt’ intuïtief wel aan wat ze werkelijk bedoelen. Hierop doorvragen is in de praktijk vaak lastig. Jij wilt de relatie immers ook niet onder druk zetten.
  • Realiseer je dat ondernemers vaak anders naar vraagstukken kijken. Hebben jouw partner/vrienden een baan, dan kan het lastig zijn om zich in jouw situatie te verplaatsen.
  • Jij hebt grootse plannen. Maar we weten allemaal dat het realiseren wel het een en ander van je vraagt. Stimuleren je vrienden je of wijzen ze je op alle mogelijke beren zodat jouw vastberadenheid toch wel onder druk komt te staan.
  • Mensen die jou goed kennen, denken aan een half woord genoeg te hebben. Ze gaan, onbewust, zaken invullen. En dat hoeft natuurlijk niet te kloppen.

Uiteraard wil jij je verhaal aan hen kwijt. Ik vertel ook wat mij bezighoudt. En het gebeurt regelmatig dat ik door deze gesprekken op ideeën kom.

Met wie bespreek je dan wel wat je zakelijk niet loslaat. Het antwoord ligt voor je voeten, en daarom kijken we er helaas vaak overheen. Er zijn zoveel zelfstandige professionals die net als jij hun doelen willen realiseren en regelmatig tegen allerlei vraagstukken en dilemma’s aanlopen. Professionals die allemaal hun eigen kennis en ervaring hebben en gewend zijn om vanuit een bepaald perspectief te handelen.

Uit deze groep professionals moet je toch een ideale Raad van Advies kunnen samenstellen. Een denktank die alle deelnemers verder helpt.

Napoleon Hill bracht ruim 80 jaar geleden Mastermind onder de aandacht. Hij ontdekte dat:
“No two minds ever come together without, thereby, creating a third, invisible, intangible force which may be likened to a third mind.”
Dus als twee gedachtewerelden samenkomen, dan wordt er een derde, onzichtbare en ongrijpbare kracht gecreëerd die kan worden vergeleken met een derde nieuwe gedachtewereld.

Uiteraard is het essentieel dat die gedachtewerelden eenzelfde doel nastreven. Als we nog even terugdenken aan de Raad van Advies dan was het doel om de organisatie verder te helpen. Voor een Mastermind van zelfstandige professionals is dat niet anders. Gezamenlijk werk je aan het succes van iedere deelnemer. Wat dat succes is, bepaalt iedere deelnemer zelf. Wel vind ik het belangrijk dat de deelnemers jou uitdagen om je doelen iets scherper te stellen.

Elkaar helpen om ambities te realiseren betekent dat deelnemers van de Mastermind zich willen verdiepen in de achtergrond van jouw vraag of dilemma. Niet direct klaar staan met hun advies maar eerst met jou onderzoeken wat je werkelijke issue is.  

Vervolgens zullen zij aangeven hoe zij het zien en met je meedenken over mogelijke oplossingen. Door goed te luisteren en op elkaar te reageren, in plaats van eigen oplossing te spuien, ontstaat er een idee wat jou verder helpt. Een uitkomst die meestal onverwacht is, anders had je hem zelf al wel bedacht. Een uitkomst die in veel gevallen van je vraagt om uit je comfortzone te komen.

Masterminden is voor mij het stapelen van ideeën en oplossingsrichtingen. En hierbij hoort ook de bereidheid van jou als deelnemer, om te stretchen!

Is dit afhankelijk van het aantal jaren dat je ervaring hebt als ondernemer? Nee! Jarenlange ervaring leert dat iedereen die expert is op zijn vakgebied en inmiddels ervaring heeft opgedaan met ondernemen, waarde toevoegt.

Belangrijk is of jij:

  • Bereid bent kennis en ervaring te delen;
  • Voorgestelde oplossingen wilt uitproberen;
  • Je wilt committeren aan de groep en steeds een actieve bijdrage wilt leveren.

Ben jij NU toe aan een Mastermind? Schrijf je in voor een Mastermind Tafel en ervaar wat deze danktank voor jou kan betekenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *