‘Business als usual, ik heb eigenlijk geen tijd voor dit gesprek’ was het antwoord dat ik kreeg van ondernemer Frits.  Frits heeft het druk met operationele zaken. Praten over de toekomst van zijn bedrijf moet noodgedwongen wachten.

Frits realiseert zich niet dat hij bij mij heeft aangeklopt omdat hij wèl aan zijn bedrijf wil werken maar dat er steeds een reden is om het uit te stellen. De jaren lijken steeds sneller te gaan; voordat hij er erg in heeft is het al weer tijd om plannen te maken voor een nieuw jaar.

Ik vraag Frits wat er gebeurt als hij dit jaar opnieuw zijn plannen niet realiseert of aanmerkelijk later. Is er wel een noodzaak of urgentie om het nù op te pakken? De ervaring leert dat als de wil er is is maar (nog) geen noodzaak,  het lastig blijft om structureel tijd in de agenda te reserveren.

Het antwoord komt snel maar is duidelijk. Het roer moet  om, en dat wil hij ook, maar de vraag is hoe? Omdat hij het niet weet, gaat hij steeds harder werken en blijft er geen tijd over voor een nieuwe aanpak.

‘Het roer om’ betekent dat Frits zijn bedrijf opnieuw gaat uitvinden. ‘Business as usual’ combineren met nieuwe ontwikkelingen. Hoe kan hij niet alleen nu, maar ook in de toekomst waarde blijven toevoegen voor zijn klanten? Geen vraag die in één gesprek beantwoord kan worden. Het vraagt onderzoek en over de schutting durven kijken.

Als Frits bereid is om over de schutting van zijn bedrijf te kijken dan ziet hij een landschap met wegen en paadjes die mogelijk allerlei nieuwe inzichten bieden. Deze paden bewandelen is een avontuur op zich. Frits weet immers niet wat hij tegen zal komen.

Het onbekende verkennen is niet voor iedereen natuurlijk gedrag. Frits realiseert zich dat het juist deze stap is die hem steeds tegenhoudt, hem doet wegduiken. Hij houdt eigenlijk helemaal niet van het avontuur.

Door uit zijn comfortzone te stappen en het avontuur aan te gaan, zal hij uiteindelijk zijn comfortzone vergroten . Nieuwe uitdagingenblijven zich aandienen. Frits weet dat hij geen keuze heeft en dat hij uiteindelijk het gevecht met zijn draak aan moet gaan. Het excuus van geen tijd is niet valide.

Succesvolle ondernemers zijn continu bezig om hun comfortzone op te rekken. Zij realiseren zich dat alleen door steeds nieuwe paden te bewandelen, zij waarde kunnen blijven toevoegen.

Vindt u het lastig om voldoende tijd en energie vrij te maken om aan uw onderneming en het ondernemerschap te werken? Kunt u wat hulp gebruiken? Neem dan nu contact op. In een vrijblijvend telefonisch strategiegesprek, heeft u alle gelegenheid om met mij van gedachte te wisselen over uw onderneming.

 

Ondernemer, durf te vragen

Ondernemer, durf te vragen

Een collega ondernemer vraagt u om hulp. Wat is uw reactie? U neemt deze vraag serieus, het wordt u immers niet zo maar gevraagd. Ondernemers zijn meestal bereid om elkaar te ondersteunen. Waarschijnlijk stelt u voor om hier eens over door te praten.

30/5/2018
Ja hoor, ik ben er weer ingetrapt……. Voor de allerlaatste keer

Ja hoor, ik ben er weer ingetrapt……. Voor de allerlaatste keer

‘Ja hoor ik ben er weer ingetrapt’ met deze woorden komt Karel binnen. Hij heeft meteen alle aandacht. Het klinkt erg kwaad en zo kennen we hem helemaal niet. Wie of wat heeft hem zover gekregen dat hij nu direct stoom af wil blazen?

30/5/2018
Ondernemen in het MKB is handen uit de mouwen èn achterover leunen

Ondernemen in het MKB is handen uit de mouwen èn achterover leunen

Ondernemen in het MKB betekent de handen uit de mouwen steken. Dat maakt dit ondernemen juist zo leuk. Dicht bij de klant, dicht bij de operatie, korte lijnen. Hard werken en resultaten boeken. De dagen vliegen om en voor u er erg in heeft staat er weer een nieuw jaar voor de deur.

30/5/2018