Niets! Als tevreden klant ervaar jij geen belemmeringen om een aanbeveling te geven. Wat maakt het dan zo lastig om, als leverancier, om een referentie te vragen? De antwoorden waren nu divers maar kunnen worden samengevat met ‘onzekerheid’. Onzeker omdat je niet weet wat je klant gaat zeggen, wat hij denkt of hoe hij gaat handelen.

Klant en leverancier, 2 kanten van de medaille, waar het bij zaken doen om draait. Zijn beiden tevreden, dan lijkt niets in de weg te staan om een aanbeveling te vragen. Lijkt, want er speelt nog iets anders mee.

Kijken we vanuit de positie van je tevreden klant dan is ook niet alles klip en klaar. Ook hij heeft te maken met onzekerheid. Jij hebt hem prima geholpen of je product voldeed aan al zijn verwachtingen. De vraag is of hij dit kenbaar wil maken aan ‘de wereld’. Het is nog niet zo lang geleden dat het hebben van een coach, in bepaalde gremia, eerder een zwaktebod was dan een manier om aan je ontwikkeling te werken. Je kon het blijkbaar niet alleen. Bovendien is het geven van een aanbeveling ook niet risicovrij. Je klant kan heel tevreden zijn, maar wie garandeert hem dat zijn gewaardeerde relatie net zo tevreden is? Wie weet verwacht deze iets heel anders òf klikt het net niet tussen jou en zijn relatie. Onzekerheid dus!

Geen aanbeveling meer vragen dan? Dat betekent dat het wow-effect van je product of dienst erg groot moet zijn èn blijvend wil je voldoende ideale klanten aan blijven trekken. Nee, ik adviseer zeker om ook referenties te vragen. Het staat de klant immers vrij om daar nee op te zeggen.

Maak het voor je klant eenvoudig en risicoloos om jou aan te bevelen. Denk hierbij niet aan een korting maar juist aan een beleving die je gratis aanbiedt. Dat is ook leuk voor je klant om te ‘geven’. Een bruidszaak vroeg haar klanten of zij een vriendin blij wilden maken met een toegangskaart voor de bruidsmodeshow. Een fotograaf bood haar opdrachtgever de mogelijkheid een waardebon weg te geven voor 5 portretten voor op een website. Een tekstschrijver kwam graag in contact met potentiële klanten door een korte tekst te redigeren. Je ziet, de mogelijkheden zijn legio.

Wat je ook kiest, verlies de connectie met je bedrijf niet uit het oog. Een toptheatervoorstelling is leuk om te ontvangen èn te geven, zeker als je klant zelf mee mag. Het is echter zelden een beleving die betrekking heeft op je bedrijf. Je potentiële klant heeft na afloop nog niets van je product of dienst gezien of ervaren.

Leent jouw aanbod zich minder voor een gratis beleving, niet getreurd. Mond-tot-mondreclame kent meerdere strategieën. Dus ook iets wat past bij jou en je bedrijf.

Mond-tot-mondreclame, het klinkt heel eenvoudig, maar als je er echt werk van wilt maken vraagt dit om een strategie. Wat is jouw grootste uitdaging om hier in 2019 inhoud aan te geven? Onder de inzenders verloot ik een gratis workshop ‘Mond-tot-mondreclame,van toeval naar strategie’.

 

Ondernemen in het MKB is handen uit de mouwen èn achterover leunen

Ondernemen in het MKB is handen uit de mouwen èn achterover leunen

Ondernemen in het MKB betekent de handen uit de mouwen steken. Dat maakt dit ondernemen juist zo leuk. Dicht bij de klant, dicht bij de operatie, korte lijnen. Hard werken en resultaten boeken. De dagen vliegen om en voor u er erg in heeft staat er weer een nieuw jaar voor de deur.

30/5/2018
Je komt geen tijd tekort, als je er tijd voor maakt!

Je komt geen tijd tekort, als je er tijd voor maakt!

Ondernemend Nederland ervaart regelmatig tijdgebrek. Ondernemers zijn druk met de operationele zaken als het allemaal minder voorspoedig loopt. Trekt de business aan dan is het alle hens aan dek. Het klinkt heel logisch. Toch is er een groep ondernemers die zelden last heeft van tijdgebrek.

26/9/2018
Ondernemers, groei dwingt tot reflectie!

Ondernemers, groei dwingt tot reflectie!

Groei als synoniem voor ontwikkelen en veranderen. Leren èn durven verbeteren dat is voor mij de kern van het ondernemerschap. Leren van best practices, van dingen die fout zijn gegaan, van feedback van klanten, collega’s en daar op schakelen. Of u nu eigenaar bent van een groot of kleiner bedrijf, het vraagt uw continue aandacht.

30/5/2018