U weet niet wat u niet weet en dat maakt het juist zo lastig. Ik vroeg een aantal ondernemers tervoorbereiding van een bijeenkomst hetzelfde katern van een krant te lezen. Op mijn vraag welk bericht belangrijk zou kunnen zijn voor hun bedrijf waren de antwoorden heel divers. Was dit te verwachten?

Aandacht gaat, onbewust, uit naar wat u op dit moment belangrijk vindt. Dat is wat u waarneemt, wat u oppikt. Gelukkig maar dat ons brein die keuze maakt. Dit betekent echter ook dat er ontwikkelingen aan uw aandacht ontsnappen.   

De vraag is niet òf maar wèlke relevante informatie u over het hoofd ziet. Ik denk dan met name aan ontwikkelingen in de directe omgeving van uw onderneming. Trends die invloed kunnen hebben op uw bedrijf. In Brussel heeft men recent besloten dat vrachtwagen chauffeurs niet meer mogen overnachten in de cabine. Onderneemt u in de internationale transportbranche dan heeft u een uitdaging. Een ondernemer die het echter voor elkaar krijgt om langs de snelweg eenvoudige overnachtingsfaciliteiten aan te bieden, kan goede zaken doen.

Hoe zorgt u dat u over de informatie beschikt die voor u en uw onderneming belangrijk is? Voor mij ligt de sleutel tot succes in het delen van kennis en ervaring. Kennis die niet afleidt maar die helpt om uw doelstellingen te realiseren en kansen te pakken.

De juiste kennis op het juiste moment  komt beschikbaar als u zich omringt met andere ondernemers. Ondernemers die net als u gemotiveerd zijn om hun onderneming te laten groeien en het ondernemerschap verder willen ontwikkelen maar die ook bereid zijn om hun kennis en ervaring met u te delen.

De setting waarin u de ondernemers ontmoet is belangrijk. In een vertrouwelijke omgeving met een beperkt aantal deelnemers sparren over vragen en dilemma’s uit de dagelijkse praktijk. Gezamenlijk werpt u een frisse blik op de issue die op tafel komt. De beschikbare kennis en ervaring leveren suggesties en ideeën op die niet alleen de inbrenger maar alle aanwezigen ondersteunen in het ondernemen.

Mijn tip; omring u met ondernemers buiten uw innercircle.  Dit stelt de ondernemers in staat om zonder terughoudendheid en oprecht bij te dragen aan het realiseren van elkaars doelstellingen.

Lastig om hier invulling aan te geven? Neem contact op, ik denk graag met u mee over een passende oplossing
.


Weet u wat u niet weet?

Weet u wat u niet weet?

Weet u wat u niet weet? Ik hoor u denken, natuurlijk niet want dan……Een logische reactie en als succesvolle ondernemer zult u ongetwijfeld de zaken goed voor elkaar hebben. Ondernemers die ik spreek zien vaak wel verbeterpunten binnen hun onderneming maar vertellen mij dat zij daar nu even niet aan toekomen.

30/5/2018
Een valkuil kan een moeras worden! En hoe jij dit als vrouwelijke ZP-er kunt voorkomen.

Een valkuil kan een moeras worden! En hoe jij dit als vrouwelijke ZP-er kunt voorkomen.

Valkuilen, wie heeft ze niet. En hoe erg is het nu helemaal. Jij wordt immers steeds bedrevener in het herkennen van het ongemak en dan zorg je er wel voor dat je het tij keert. Top, toch blijkt er een valkuil te zijn die je maar heel lastig kunt mijden. Je wordt er als het ware steeds verder in gezogen. Deze valkuil heet ZAKELIJKHEID of eigenlijk het ontbreken ervan. Hoe blijf jij uit deze verzwelgende blubber?

24/6/2019
Ondernemers, groei dwingt tot reflectie!

Ondernemers, groei dwingt tot reflectie!

Groei als synoniem voor ontwikkelen en veranderen. Leren èn durven verbeteren dat is voor mij de kern van het ondernemerschap. Leren van best practices, van dingen die fout zijn gegaan, van feedback van klanten, collega’s en daar op schakelen. Of u nu eigenaar bent van een groot of kleiner bedrijf, het vraagt uw continue aandacht.

30/5/2018